PREVENTIVNO
ZOBOZDRAVSTVO

Preventiva bolezni ustne votline je najpomembnejša naloga zobozdravstva.

Tudi pri ustreznem izvajanju ustne higiene doma se lahko zgodi, da se na zobeh naberejo trde zobne obloge oziroma zobni kamen in razna zabarvanja. Redno strokovno odstranjevanje mehkih in trdih zobnih oblog z ultrazvokom, peskanjem in poliranjem ter poduk o pravilni ustni higieni in prehrani sta ključ do Vašega splošnega in oralnega zdravja.

Vsakega pacienta naučimo pravilne tehnike čiščenja zob, pravilne uporabe medzobnih ščetk in zobne nitke. Paciente spremljamo in motiviramo pri pravilni predvsem pa redni ustni higieni.

Preventiva zobnega kariesa vključuje zalivanje fisur, fluoriranje zob in odkrivanje karioznih lezij v njihovih zgodnjih fazah.

Najbolj učinkovita zaščita pred kariesom na griznih ploskvah je zgodnje zalivanje fisur. Z belim materialom zalijemo vdolbinice in jamice na zobeh in s tem preprečimo, da bi hrana zastajala v njih. Poseg je neboleč, pred zalitjem je le potrebno zobe temeljito očistiti.

Fluoridni premaz, ki ga v ordinaciji nanesemo na površino zob predstavlja pomemben preventivni postopek za zaščito zob proti kariesu. Uporablja se v primerih, kjer se ugotovi porast nastanka novega zobnega kariesa.

Za zaščito pred prekomerno obrabo zob v primeru nočnega škrtanja z zobmi (bruksizem) priporočamo pacientom uporabo razbremenilnih opornic. Le-te so zelo podobne zaščitnim športnim opornicam, ki varujejo zobe ob športnih aktivnostih.

Vsem pacientom priporočamo redne letne preventivne preglede. Pri pacientih, ki imajo večje tveganje za razvoj obolenj mehkih tkiv (rak ustne votline pri kadilcih), bolezni obzobnih tkiv ali imajo večjo pojavnost kariesa pa naj bodo pregledi še pogostejši.

Z NASMEHOM ZA NASMEH

NAROČITE SE