PARADONTOLOGIJA

Parodontalna bolezen je najpogostejša bolezen razvitega sveta. V Sloveniji ima več kot 90 odstotkov odrasle populacije eno od oblik obolenja dlesni.

Parodontalna bolezen prizadene podporna tkiva zob in nezdravljena vodi v odmikanje dlesni, majavost in izgubo zob. Poleg negativnih učinkov na zobe in tkiva v ustih pomembno vpliva tudi na sistemsko zdravje. Povezana je s srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, boleznimi respiratornega trakta…

Začetni znaki bolezni so vnete dlesni, krvavitev ob ščetkanju in slab zadah, čemur kasneje sledi odmikanje dlesni, nastanek obzobnih žepkov in izguba kosti.

Vzrok parodontalne bolezni je največkrat nezadostna ustna higiena. Mehke zobne obloge in zobni kamen, ki sčasoma nastane iz njih, predstavljajo vnetno bakterijsko žarišče, ki povzroči vnetje in postopni propad obzobnih tkiv.

Najpomembnejša preventiva proti parodontalni bolezni je ustrezna ustna higiena na osebni in profesionalni ravni. V ordinaciji vam ustna higieničarka odstrani trde in mehke zobne obloge in pigmentne madeže na zobeh. Doma si je zobe priporočljivo umivati 2-krat na dan z zobno pasto s fluoridi ter medzobno ščetko in nitko. Čisti zobje in medzobni prostori ter redne kontrole pri zobozdravniku parodontalno bolezen namreč preprečijo ali ustavijo.

Z NASMEHOM ZA NASMEH

NAROČITE SE