PROTETIČNE STORITVE:
FIKSNA PROTETIKA

Če je zobna krona preveč poškodovana ali če določeni zobje manjkajo, lahko funkcijo in estetiko povrnemo s katerim od fiksno protetičnih nadomestkov.

V primeru, da se zoba ne da oskrbeti z zalivko, je mogoča izdelava inlaya ali prevleke. S pomočjo fiksno-protetičnih mostičkov lahko poleg oskrbe posameznih zob nadomeščamo tudi manjkajoče zobe.

Prevleke in mostički se med seboj razlikujejo po načinu izdelave in uporabljenih materialih.

Najpogosteje je uporabljena kovinsko-keramična tehnika izdelave prevlek in mostičkov. Notranje kovinsko ogrodje zagotavlja trdnost, zunanji keramični sloji pa dajo prevleki verodostojno naravno obliko in barvo.

V Zobozdravstvenem centru Javh stremimo k popolnosti v vseh detajlih in ničesar ne prepuščamo naključju. Zato na primer notranjega kovinskega ogrodja ne izdelujemo s tehniko ulivanja kovine temveč ogrodje najprej računalniško 3D modeliramo in nato izdelamo s tehniko selektivnega laserskega taljenja (3D tiskanje) ali rezkanja iz enega bloka kovine. Rezultat je predvidljivo in izjemno natančno prilegajoče se protetično delo.

V estetsko bolj zahtevnih primerih priporočamo polno keramično tehniko izdelave prevlek in mostičkov, kjer je tudi ogrodje iz posebne keramike. To nam omogoča ne le posnemanje naravne barve in oblike zoba, temveč tudi naravne prosojnosti in globinskih barvnih efektov.

Da bi bil nov protetični izdelek čim bolj neopazen, se je potrebno s postopkom izbire barve čim bolj približati barvi, prosojnosti, vzorcem in površinski strukturi sosednjih zob. Tudi na tem področju v Zobozdravstvenem centru Javh ničesar ne prepuščamo naključju. Izbira barve z barvnim ključem se nam pogosto zdi preveč subjektivna, zato smo eni redkih, ki svojim pacientom omogočamo določanje barve z inovativno metodo eLabor. S posebej prilagojenim fotoaparatom se najprej fotografira pacientov zobni lok, nato pa računalniški program določi objektivne barvne vrednosti za vsak del zobne krone posebej. Na podlagi tako izdelanega načrta zobni tehniki v Zobotehničnem laboratoriju Hudolin ustvarijo osupljivo ujemajoče se stvaritve.

Če je trdnost zobne krone sprednjih zob še zadovoljiva, ne pa tudi estetika, je zaradi čim večje ohranitve zobne substance mnogokrat keramična luska ustreznejša izbira od prevleke. Po minimalnem stanjšanju sklenine se na sprednji del zobne krone prilepijo tanke keramične luske, ki ustvarijo privlačnejši izgled sprednjih zob.

Zobe, pri katerih pomanjkanje zobne substance onemogoča izdelavo prevleke, lahko najprej oskrbimo s kovinskim ali kompozitnim zatičkom, ki prevleki nato zagotavlja ustrezno podporo.

Z NASMEHOM ZA NASMEH

NAROČITE SE