USTNA HIGIENA

Je najučinkovitejši način preprečevanja razvoja bolezni zob in obzobnih tkiv, pri pacientih s parodontalno boleznijo pa eden osnovnih terapevtskih ukrepov, ki ustavi napredovanje parodontalne bolezni.

Pri zdravljenju parodontalne bolezni zato pomembno sodeluje tudi pacient sam, tako da ustno higieno čim bolj izboljša. Praviloma se zobe ščetka dvakrat dnevno, vsakokrat po 2 minuti.

Redno in natančno mehansko odstranjevanje bakterijskih zobnih oblog je edini način za ohranjanje zdravja zob in obzobnih tkiv.

Obstaja več različnih tehnik ščetkanja zob, ki pa so ob pravilni uporabi enako učinkovite. Bolj kot tehnika je zato pomembno, da so vse ploskve očiščene sistematično in natančno. Pri tem je potrebno vedeti, da samo s ščetkanjem prostorov med zobmi ne očistimo dobro. Zato je poleg ščetke nujno vsaj enkrat na dan uporabiti tudi pripomočke za nego medzobnih prostorov, ki jih izbiramo glede na stanje zobovja. Pri osebah z ohranjenimi zobmi in zdravimi obzobnimi tkivi je najprimernejši pripomoček zobna nitka. Pri osebah s parodontalno boleznijo, pri katerih so medzobni prostori zaradi izgube čeljustne kosti širši, ali pri osebah z mostički pa se čiščenje lažje izvaja z medzobnimi ščetkami različnih velikosti ali s posebej za tovrstno čiščenje prirejenimi nitkami.

Vsaj 1 x letno obiščemo zobozdravnika.

ŠČETKAMO
2X DNEVNO
2 MINUTI
1X DNEVNO TUDI
Z MEDZOBNO
ŠČETKO ALI NITKO
PAZIMO NA
URAVNOTEŽENO
PREHRANO
VSAJ 1X LETNO
OBIŠČEMO
ZOBOZDRAVNIKA

Z NASMEHOM ZA NASMEH

NAROČITE SE