NEKAJ O ZOBNIH PROTEZAH

Zobna proteza je zelo osebna zadeva; vsak človek nošenje zobne proteze dojema na svoj edinstven način, pa vendar so nekatere stvari skupne vsem uporabnikom.

Privajanje na zobno protezo
Prvih nekaj tednov po namestitvi zobne proteze zahteva nekaj privajanja. Občutite lahko bolečino ali neugodje, vendar pa se boste z vsakim nadaljnjim dnem počasi navadili na nov občutek v vaših ustih. Če po nekaj tednih ne boste občutili udobja, nas na to opozorite, saj utegne biti potrebna le manjša prilagoditev proteze.

Občutek polnih ust
Novi uporabniki zobne proteze pogosto pravijo, da je njihova proteza prevelika in da potiska naprej njihove ustnice. Ta občutek je popolnoma normalen. Usta so zelo občutljiva, zato se vam bodo spremembe vselej zdele nekoliko čudne. Ko se boste navadili na zobno protezo, bodo ti občutki postopoma izginili.

Bolečina in draženje
Določena stopnja bolečine in draženja je običajna med privajanjem na novo zobno protezo. V kolikor bolečina ne preneha, nas obiščite, saj vam lahko protezo prilagodimo. Da bi pomagali učinkovito pričvrstiti zobno protezo in preprečiti draženje, ki je posledica ujetih delcev hrane, lahko uporabite Corega pričvrstilno kremo.

Več sline kot običajno
Ko se vaša usta privajajo na zobno protezo, lahko občasno proizvedejo več sline kot običajno. Sčasoma se bo proizvajanje sline umirilo, zato bodite brez skrbi.

Refleks bruhanja
Če med vstavljanjem ali odstranjevanjem zobne proteze zaznate refleks bruhanja, je to zgolj reakcija na vstavljanje oz. odstranjevanje predmeta, na katerega še niste navajeni. Bolj ko se boste privadili nanjo in se sprostili, redkeje se bo ta občutek ponavljal.

Razlogi za nasmeh

Gotovo boste našli lastne razloge za srečne nasmehe pri uporabi zobne proteze, vseeno pa je tu nekaj opomnikov, zakaj je v življenju z zobno protezo več pozitivnih točk, kot si morda mislite.

Spet boste izgledali kot vi
Manjkajoči zobje lahko povzročijo povešenost obraza, zaradi česar izgledate starejši. Zobna proteza nudi podporo vašim obraznim mišicam, ki jo le-te potrebujejo za trden in napet videz, ter vam vrača obraz, katerega ste vajeni.

Dodatno samozaupanje
Uporabniki zobne proteze pogosto pravijo, da so pozabili, kakšen je občutek resnične samozavesti. Sedaj lahko zares izkoristite čas z družino in prijatelji, ne da bi pri tem skrivali nasmeh ali se počutili nelagodno, ko se smejite.

Redno obiskujte zobozdravnika
Ko postanete uporabnik zobne proteze, je zelo pomembno, da redno obiskujete zobozdravnika. Morda je to precej očitna trditev, a vaš zobozdravnik je dejansko najboljši naslov za pogovor o kakršnih koli težavah, ki bi jih utegnili imeti pri uporabi zobne proteze.

Preverjamo stanje vaše cele ali delne zobne proteze ter preostalih zob in skrbimo za ohranjanje zdravja vaše ustne votline. Zobna proteza je precej obremenjena, zato jo je treba občasno prilagoditi. Naj vas ne bo strah prositi zobozdravnika, da preveri njeno stanje; že majhna prilagoditev lahko v veliki meri vpliva na prileganje proteze in udobje ob uporabi.

Živeti samozavestno z zobno protezo

Stalna uporaba in naravne spremembe oblike ustne votline lahko privedejo do poslabšanja prileganja vaše proteze, kar lahko pomeni, da ne morete v celoti izkoristiti njenih prednosti.

Ignoriranje razmajane proteze lahko vodi v resne težave, zato poskrbite, da bo vaš zobozdravnik vsaj enkrat na leto preveril stanje vaše zobne proteze in jo po potrebi prilagodil.

Ustrezno prilegajoča se zobna proteza nudi podporo vaši čeljusti. Če se prileganje poslabša, se lahko nekoliko spremeni oblika vašega obraza, pri čemer se lahko pojavijo gubice.

Obiščite nas, če zaznate naslednje:

  • bolečino in neugodje pri uporabi zobne proteze;
  • klikajoče zvoke zobne proteze;
  • težave pri prehranjevanju;
  • težave pri govorjenju s pomočjo proteze.

Z nami se prav tako posvetujte, če vaša zobna proteza izgleda obrabljena, če je popačene oblike ali če je stara več kot pet let.

Več lahko preberete na

Z NASMEHOM ZA NASMEH

NAROČITE SE